Momenteel worden in Nederland veel zonne-energie-projecten opgezet, waardoor de energie-transitie in een stroomversnelling komt. Omdat we hierin vanuit MG Energy Systems voorop willen lopen, hebben we 360 zonnepanelen geïnstalleerd – met een energieopslagsysteem, want dat laatste is onze core-business. Laat dit nu net het punt zijn wat steeds belangrijker wordt in de energietransitie.

Door de bouw van zonneparken, windmolens en de toename van o.a. elektrische auto’s (met name tijdens de Elfwegentocht) wordt het net steeds dynamischer belast met alle gevolgen van dien. Op het ene moment is er een overschot aan energie en op het andere moment een tekort. Deze schommelingen zullen toenemen waardoor stroomuitval vaker voor zal komen.

Ze kunnen echter worden opgevangen door lokale energieopslag, in welke vorm dan ook. Bij MG Energy Systems anticiperen wij op de toekomst met de ontwikkeling van energieopslagsystemen op basis van Lithium-Ion batterijen voorzien van een energie-management-oplossing.

Zonnepanelen

De geïnstalleerde zonnepanelen hebben een zeer hoog rendement dankzij de nieuwste MWT techniek (Metal Wrap Through) mede ontwikkeld door Eurotron (https://www.eurotron.nl/home). Deze nieuwe techniek heeft als voordeel dat de zonnecellen niet worden gesoldeerd maar gelijmd, waardoor er minder micro-cracks ontstaan. Dit garandeert een hogere opbrengst gedurende de levensduur ten op zichtte van een traditioneel zonnepaneel.

Energieopbrengst

De gehele installatie is goed voor ongeveer 100.000 kWh aan energie. De opbrengsten worden nauwkeurig bijgehouden door middel van absolute instralingsmeting met een pyranometer en de energieopbrengst van de panelen. Alle gegevens worden verzameld in de cloud en zijn toegankelijk via de MG Energy Portal. Dit is een door ons ontwikkeld modulair web platform toegespitst op het monitoren van energiesystemen.

De opgewekte energie zal worden voornamelijk worden gebruikt voor alle assemblage en ontwikkelprocessen van de batterijfabriek. Tevens worden de 5 elektrische auto’s geladen met deze zonne-energie zodat deze volledig duurzaam rijden. Deze maatregelen zorgen voor een kleine carbon footprint voor ons bedrijf en producten.

Energieopslag

Het energieopslagsysteem, geïnstalleerd in combinatie met de zonnepanelen, kan voor verschillende toepassingen worden ingezet: peak-shaving, netfrequentie stabilisering (FCR), backup en self-consumption met elk een eigen business-case.

Energy LAB

De zonnepaneel en energieopslag installatie zijn onderdeel van het Energy LAB dat is opgezet bij MG Energy Systems, als speeltuin voor onderzoek en ontwikkeling. Verschillende systemen zoals: zonnepanelen, energieopslag en laadinfrastructuur voor elektrische auto’s worden gecombineerd, ontwikkelt en getest. Voor MG is dit Energy LAB is hét platform om de energiesystemen van de toekomst te ontwikkelen.